måndag 30 januari 2012

Det här med klass.

Just nu läser vi i svenska tidningar om överklassafari till Solsidan. 

Det finns en stor skara människor i världen som har fått för sig att "alla ska ha allt". Detta bygger på att goda prestationer inte får premieras då man inte får tjäna mer än någon annan. Här är det viktigt att förstå människans motivation. Något som hamnar högt upp på agendan och som märks väl i vårt sk. konsumtionssamhälle är Status och Rang. Detta är minst lika utbrett i djurvärlden som i människovärlden förutom att i djurvärlden så gäller "Survival of the fittest". Är man inte tillräckligt snabb som Lejon, så svälter man ihjäl. 

Detta har gjort att det endast har varit de starkaste individerna som har haft möjlighet att para sig, och föra sina starka gener vidare och utvecklat arten. Hur som helst, för att samhället skall kunna gå framåt. För att exempelvis en Medicin skall kunna tas fram, gäller det att någon där ute är tillräckligt kunnig (för det första) för att ta fram detta, samt tillräckligt motiverad för att slutföra detta. För motivation krävs vinning. Med andra ord krävs det att människor får något tillbaka för sina prestationer. Och det klasslösa samhället bygger på att prestationer inte premieras, vilket i sin tur betyder att man oavsett prestation inte har något personligt att vinna. 

Varför spendera år av forskarstudier och forskning utan att själv premieras?
Varför studera till Läkare istället för att städa om man tjänar lika mycket?
För varje person som ska få utan att ha presterat, krävs det att någon annan presterar utan att få. 

Därför är det klasslösa samhället en stor utopi, och istället för att åka på överklassafari och gnälla över människor som har presterat bra och har råd att bo på Solsidan, så kanske man antingen skall vara nöjd eller kämpa sig uppåt. Det finns en stor snedställning i socialistiska kretsar. En snedställning där man menar att ALLA rika bara sitter och kollar på när vi andra minsann jobbar så hårt. Min synvinkel är annorlunda. Under alla mina år som chef eller VD, har jag jobbat upp emot 80 timmar i veckan. 

Jag har jobbat riktigt hårt. Och som ni ser har jag ju inte bloggat så mycket den här månaden. Vet ni varför? Jag har jobbat 110 timmar i veckan hela månaden. Det är nästan 3 gånger så mycket som en vanlig "arbetare" gör. Medan mina anställda har haft sin standardvecka på 40, så har jag sovit här. 

Jag hade en person under mig för några år sedan, jag visste att hon brukade gnälla ganska frekvent över hennes dåliga lön. (på arbetstid - ska man inte ha löneavdrag då?). När jag sedan hörde henne prata i telefon med en kompis där hon klagade över min höga lön. Business Women som bara sitter och glor sa hon. Vad hon kallade mig tänker jag inte gå in på men jag bemötte detta såhär:

-"Jag hör att du har vissa klagomål över min lön kontra min arbetsprestation? Jag vet inte hur mycket du har jobbat den här veckan, men när du gick hem igår, så jobbade jag 6 timmar längre än dig. Och vet du, det har jag gjort sedan jag började leda det hör företaget. Och om du har minsta problem med min lönenivå, så kan jag tala om för dig att jag kommer en timme innan dig också. Varje morgon. Var det något mer du ville?"

Summa Summarum: Hon blev inte speciellt långvarig. Jag gillar inte människor som gnäller istället för att jobba. Speciellt inte på hennes position, det finns ju plenty of people som man kan ersätta henne med. 


2 kommentarer:

  1. Har precis läst igenom alla dina inlägg och är fast. Du skriver otroligt inspirerande och bra! Eftersom ditt sista inlägg är skrivet för över ett år sedan är sannolikheten att du läser detta väldigt liten. Men efter att ha läst din blogg ville jag gärna lämna en kommentar och hoppas att du återupptar bloggningen snart igen!

    SvaraRadera
  2. Most official understudy credits don't require a co-endorser. Government Stafford understudy advances and Perkins understudy advances are regarded to understudies without a credit check or co-financier. The one uncommon case would be government Grad PLUS advances, which are credit-based graduate advances.



    Survey tools

    SvaraRadera